Pelargontrappa

 
Som de flesta andra har även jag samlat på mig fler pelargoner än jag egentligen har plats med. Frun klagade över att det var pelargoner överallt. De som jag placerat på verandaräcket blåste omkull hela tiden. Pelargontrappa var en bra idé för att lösa platsproblemet. En stunds surfande lärde mig att pelargontrappor kan se ut på många sätt, men alla jag hittade hade en begränsning, de skulle ställas mot en vägg. Eftersom mitt hus inte är utrustat med någon ledig vägg så behövde jag en fristående pelargontrappa. Jag började skissa och kom då på att om jag gör den fristående kan jag lika väl göra den dubbelsidig så får jag plats med dubbelt så många pelargoner.

Efter en stunds snickrande blev resultatet såhär:

Om du vill bygga en liknande så hittar du en ritning här Om du har stora pelargoner kan du gör trappan högre så att hyllplanen hamnar glesare.

Pelargontrappan räckte inte långt, det fanns fortfarande fler pelargoner än jag hade plats för. Då kom jag på att jag kunde bygga en hylla längs med insidan av verandaräcket, där borde det gå att ställa pelargoner utan att de blåste omkull. En stunds funderande ledde till följande resultat:

Hela hyllan är byggd av tre brädor 22*70. Två brädor limspikas ihop till ett "L", vanliga vita plåtkonsoller 120*200 mm skruvas upp på räcket insida. Jag använde distansklossar för att få konsollerna på rätt avstånd från räcket. Därefter skruvades "L-brädorna" upp ytterst och den kvarvarande brädan innerst med någon cm avstånd för att vatten skall kunna rinna undan. Brädorna bildar nu en ränna som man kan ställa krukor i. Ladda ner ritning i PDF-format.

 
 
Sidan uppdaterad 2004-06-27
 
Copyright © 2004 Martin Peterson